Μια παράσταση – κατάδυση στα έγκατα της γυναικείας φύσης όπως αυτή προκύπτει από δέκα εξέχουσες γυναικείες παρουσίες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, με τον μοναδικό τρόπο που τις αποτύπωσαν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης είτε ως αρχετυπικές μορφές, είτε ως βαθιά ανθρώπινες και ένσαρκες οντότητες.
Ο ποιητής, διαρκώς παρών στο ταξίδι της σκηνής, τρώει τις ίδιες του τις σάρκες για να δώσει σάρκα στο παλλόμενο όραμά του, να δημιουργήσει ένα εξίσου παλλόμενο, ρευστό, πολλές φορές γεμάτο εσωτερικές συγκρούσεις και δημιουργικές αντιφάσεις σκηνικό ποίημα, με επίκεντρο τη γυναικεία ψυχοσύνθεση.
Πίσω από τη δράση των δύο ηθοποιών (Κώστας Γάκης – Μαρία Παπαφωτίου) ανατέλλει ο ευφάνταστος κόσμος των video ή των live captures, πότε σαν ένας τρισδιάστατος ου-τόπος καμωμένος από μινιατούρες που μεταχειρίζονται σε παρόντα χρόνο οι ηθοποιοί, πότε ως τοπία του Αιγαίου που λειτουργούν ως ένας φυσικός καμβάς των δραμάτων, και πότε σαν μια σπαρακτική εστίαση στις λεπτομέρειες των προσώπων των γυναικών.
Μετά τη διεθνή πρεμιέρα της παράστασης στη Σεούλ πριν δύο χρόνια και την εκ νέου συμμετοχή της στο Busan International Performing Arts Festival (ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά φεστιβάλ του κόσμου) στη Νότιο Κορέα, η παράσταση περιοδεύει στην Ελλάδα.
Σε ένα ταξίδι που οι θεατές γίνονται μέρος του σκηνικού κόσμου της παράστασης, ανεβαίνουν στην σκηνή μαζί με τους ηθοποιούς για να παρακολουθήσουν με τελείως διαφορετικό τρόπο τη σκηνική δράση.
Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, επανέρχεται για τρίτη χρονιά, έπειτα από την αναγκαστική διακοπή του το καλοκαίρι του 2020 λόγω της πανδημίας.
Tο φετινό Φεστιβάλ Δελφών εναρμονίζεται με τον στίχο του Διονύσιου Σολωμού «με λογισμό και μ’ όνειρο», αφού με τη λογική και τη φαντασία, με τον στοχασμό και το όραμα, ο άνθρωπος ελεύθερος και με θάρρος μπορεί να βαδίσει δημιουργικά στο μέλλον.
Από τις 26 Ιουνίου ως τις 9 Αυγούστου, θα παρουσιαστούν κυρίως μουσικά δρώμενα σε επιλεγμένους χώρους που αναδεικνύουν την πολιτιστική αξία, το φυσικό κάλλος και την πλούσια ιστορία των Δελφών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας και της Δωρίδας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη αυτού του σημαντικού και ιδιαίτερου τόπου, που ήταν κάποτε το κέντρο του αρχαίου κόσμου αλλά και το επίκεντρο των πρώτων γεγονότων της Επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη.
Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το Φεστιβάλ Δελφών 2021 θα εστιάσει στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, συνδέοντάς το με τον ποιητικό λόγο αλλά και την παράδοση. Θα ανοίξει με τη μεγάλη συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη με θέμα «Από τους κλασικούς ποιητές στους σύγχρονους στιχουργούς», θα παρουσιαστούν διαδρομές της μουσικής δημιουργίας συνθετών όπως του Γιάννη Σπανού, του Θάνου Μικρούτσικου της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, αλλά και του παραδοσιακού μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά,ενώ το Φεστιβάλ κορυφώνεται
με το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία».
Διοργάνωση: «Δίκτυο Δελφών» Υποστήριξη: Δήμος Δελφών, Δήμος Δωρίδος, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Πρόγραμμα
Α’ ΚΥΚΛΟΣ (19 Ιουνίου – 24 Ιουλίου)
«Από τους κλασικούς ποιητές στους σύγχρονους στιχουργούς»
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, αίθουσα Φρύνιχος / Δελφοί
Ελεύθερη είσοδος Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» και ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» συνδιοργανώνουν την έκθεση ζωγραφικής «Ήμουν παιδί το ’21» στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στους Δελφούς. Η δράση έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, που συντονίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εικαστικά προγράμματα για παιδιά από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη.