Ιστορία
Αναφορά στους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα στους Δελφούς μέχρι σήμερα:
Α’ Δελφικές Εορτές
Στις 9 Μαΐου 1927 ο Άγγελος και η Εύα Σικελιανού οργανώνουν στους Δελφούς τις Α΄Δελφικές Εορτές. Το αρχαίο ελληνικό δράμα αναβιώνει στο αρχαίο Θέατρο των Δελφών με τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Στο αρχαίο Στάδιο γίνεται η αναπαράσταση του αρχαίου Πυρρίχιου. Οργανώνονται, επίσης, αθλητικές και χορευτικές επιδείξεις, συναυλίες βυζαντινής μουσικής, έκθεση λαϊκής τέχνης κ.ά.
Β’ Δελφικές Εορτές
Την 1η Μαΐου 1930 ξεκινούν οι Β΄Δελφικές Εορτές. Στο πρόγραμμα του 1927 προστίθεται άλλη μία τραγωδία, οι Ικέτιδες του Αισχύλου. Στις παραστάσεις των αισχυλικών τραγωδιών καθοριστική υπήρξε η συμβολή της Εύας Σικελιανού με τις σημαντικότατες σκηνοθετικές προτάσεις και καινοτομίες της στα χορικά της τραγωδίας, στη μουσική και την ενδυματολογία.
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.)
Οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις ξεκινούν στη δεκαετία του 1930, στον απόηχο των Δελφικών Εορτών. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με στόχο τη δημιουργία στους Δελφούς ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου. Σκοπός του Ε.Π.Κε.Δ. είναι η «εξυπηρέτησις διεθνούς πολιτιστικού συμφέροντος» και «η ανάπτυξις των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης» με «σύνταξιν μελετών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την διοργάνωσιν συναντήσεων και πάσης φύσεως δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου…».
Η κεντρική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών οργανώνεται συνήθως κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου κάθε έτους και περιλαμβάνει διεθνές επιστημονικό συμπόσιο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα (θέατρο, μουσική, εικαστικά, χορό, παραγωγή ντοκιμαντέρ κ.ά.).
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δελφών (1989 – 1995)
Το 1989 με πρόταση και καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη, με βασικό πυρήνα την Μικτή Χορωδία Ορφέας Ιτέας και συνεργάτες τους Δήμους Δελφών, Ιτέας, Γαλαξιδίου, Νομαρχία Φωκίδας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού άρχισε να υλοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Δελφών στο αρχαίο στάδιο Δελφών. Επί επτά χρόνια το Φεστιβάλ παρουσίασε: όπερα, μουσική δωματίου, φωνητική και οργανική μουσική, χορωδιακή μουσική με συμμετοχές από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Συμμετείχαν κορυφαίες συμφωνικές ορχήστρες, χορωδίες από τα βαλκάνια (Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία), σημαντικοί σολίστ και μαέστροι. Παρουσιάστηκαν έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση καθώς και έργα αρχαίας ελληνικής μουσικής, του μεσαίωνα και της αναγέννησης, της ρομαντικής, κλασσικής αλλά και της σύγχρονης δημιουργίας , ελληνικής και ξένης.