Τη νεοσύστατη ορχήστρα αποτελούν οι σολίστ:
κλαρίνο: Γιώργος Κωτσίνης, ούτι-λαούτο-τραγούδι: Θωμάς Κωνσταντίνου, βιολί-τραγούδι: Μανόλης Κόττορος, σαντούρι: Σταυρούλα Σπανού, κοντραμπάσο: Γιάννης Πλαγιαννάκος, κρουστά-τραγούδι: Κώστας Μερετάκης
Συμπράττουν η Αρετή Κετιμέ και ο Γιάννης Νιάρχος στο τραγούδι, σε μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στους «πρωτομάστορες» που με τα έργα τους καθόρισαν τη μουσική του εικοστού αιώνα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Σολίστες και συνθέτες από την Ελλάδα (Κίτσος Χαρισιάδης, Τάσος Χαλκιάς, Φίλιππας Ρούντας κ.ά.) από τα Βαλκάνια (Petko Radev) από την Κωνσταντινούπολη (Şükrü Tunar-Mustafa Kandirali) αλλά και νεότεροι εκπρόσωποι του σμυρνέικου και ρεμπέτικου (Παναγιώτης Τούντας, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης) αλλά και του αστικού τραγουδιού (Μάνος Χατζιδάκις , Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος).
[:en]Areti Ketime and Yiannis Niarchos collaborate on songs, in a musical performance dedicated to the “pioneers” whose works defined the 20th century music in Greece, the Balkans, and Eastern Mediterranean countries. A concert of traditional music of Greece and the Balkans performed by distinguished virtuosos.
The recently formed ensemble consists of:
clarinet: Giorgos Kotsinis, oud-lute-vocals: Thomas Konstantinou, violin-vocals: Manolis Kottoros, zither: Stavroula Spanou, double-bass: Giannis Plagiannakos, drums-vocals: Kostas Meretakis
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με το παραδοσιακό, σμυρνέικο, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, τραγουδώντας και παίζοντας, κυρίως κιθάρα, αλλά και μπουζούκι, μπαγλαμά και ούτι. Το 2002 συμμετείχε με δύο τραγούδια στο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Κουνάδη Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά για την ΕΡΤ. Μέλος της Απόδημης Κομπανίας, με την οποία έχει ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους, της ομάδας παράστασης χοροθεάτρου CIE MPTA και του σχήματος Banda Jiovanica, που συνδέει τη μουσική των Μικρασιατών συνθετών με την Ουγγρική, Ρουμάνικη και Ρώσικη μουσική παράδοση. Από τον Οκτώβριο του 2016, εμφανίζεται με το συγκρότημα ΤΑΚΙΜ στην παράσταση Καφέ Αμάν-Ελληνική Απόλαυσις, υπό την επιμέλεια του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα. Γράφει τραγούδια, με βαθιές ρίζες στην ελληνική μουσική παράδοση αλλά με σημερινή θεματολογία, και τα παρουσιάζει με το συγκρότημα Ανακόρντα, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.
Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” 2021
Δελτίο Τύπου
Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” 2021
“Με λογισμό και μ’ όνειρο”
19 Ιουνίου – 9 Αυγούστου
Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, επανέρχεται για τρίτη χρονιά, έπειτα από την αναγκαστική διακοπή του το καλοκαίρι του 2020 λόγω της πανδημίας.
Tο φετινό Φεστιβάλ Δελφών εναρμονίζεται με τον στίχο του Διονύσιου Σολωμού «με λογισμό και μ’ όνειρο», αφού με τη λογική και τη φαντασία, με τον στοχασμό και το όραμα, ο άνθρωπος ελεύθερος και με θάρρος μπορεί να βαδίσει δημιουργικά στο μέλλον.
Από τις 26 Ιουνίου ως τις 9 Αυγούστου, θα παρουσιαστούν κυρίως μουσικά δρώμενα σε επιλεγμένους χώρους που αναδεικνύουν την πολιτιστική αξία, το φυσικό κάλλος και την πλούσια ιστορία των Δελφών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας και της Δωρίδας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη αυτού του σημαντικού και ιδιαίτερου τόπου, που ήταν κάποτε το κέντρο του αρχαίου κόσμου αλλά και το επίκεντρο των πρώτων γεγονότων της Επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη.
Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το Φεστιβάλ Δελφών 2021 θα εστιάσει στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, συνδέοντάς το με τον ποιητικό λόγο αλλά και την παράδοση. Θα ανοίξει με τη μεγάλη συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη με θέμα «Από τους κλασικούς ποιητές στους σύγχρονους στιχουργούς», θα παρουσιαστούν διαδρομές της μουσικής δημιουργίας συνθετών όπως του Γιάννη Σπανού, του Θάνου Μικρούτσικου της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, αλλά και του παραδοσιακού μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά,ενώ το Φεστιβάλ κορυφώνεται
με το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία».
Διοργάνωση: «Δίκτυο Δελφών» Υποστήριξη: Δήμος Δελφών, Δήμος Δωρίδος, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Πρόγραμμα
Α’ ΚΥΚΛΟΣ (19 Ιουνίου – 24 Ιουλίου)
«Από τους κλασικούς ποιητές στους σύγχρονους στιχουργούς»
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, αίθουσα Φρύνιχος / Δελφοί
Ελεύθερη είσοδος Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» και ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» συνδιοργανώνουν την έκθεση ζωγραφικής «Ήμουν παιδί το ’21» στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στους Δελφούς. Η δράση έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, που συντονίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εικαστικά προγράμματα για παιδιά από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη.