Οι Στοιχειωμένοι[:en]Dimitris Maramis
Παραγωγή Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο Βουρκόλακας / Το Στοιχειό
Μουσικό Δράµα
Οι Στοιχειωμένοι του Δηµήτρη Μαραµή στηρίζονται στη γνωστή παραλογή Του Νεκρού Αδελφού, το αριστουργηµατικό δηµοτικό αφηγηµατικό τραγούδι µε τον έντονα δραµατικό και µεταφυσικό χαρακτήρα που πραγµατεύεται τη διαδεδοµένη δοξασία για τους βρικόλακες. Το τραγούδι αυτό, που απαντά επίσης σε διάφορες παραλλαγές σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων αλλά και σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συνδέει τον άνθρωπο µε τους αρχέγονους φόβους και τις αρχέγονες δοξασίες του και αποτελεί γέφυρα ανάµεσα στη σύγχρονη και την παλαιότερη εποχή. Το δεύτερο τραγούδι, Το Στοιχειό της Χάρµαινας, σε στίχους του Σωτήρη Τριβιζά, αξιοποιεί έναν θρύλο της περιοχής της Άµφισσας. Αναφέρεται σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που οδηγεί στην αυτοκτονία και παραπέµπει στη λαϊκή δοξασία για τα «στοιχειά», για τις ψυχές δηλαδή των νεκρών που δεν βρίσκουν ανάπαυση µετά τον θάνατο. Και τα δύο τραγούδια συνδέονται µεταξύ τους µε κοινούς εκφραστικούς τρόπους και κοινές θεµατικές και µας δίνουν την εικόνα µιας προβιοµηχανικής κοινωνίας, φτωχότερης ασφαλώς σε υλικά αγαθά αλλά πλουσιότερης σε ποίηση και µαγεία.
Το έργο είναι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιαστεί στην ολοκληρωµένη του σκηνοθετηµένη µορφή το 2019 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου.
Eρµηνευτές (αλφαβητικά):
Θοδωρής Βουτσικάκης, Βασίλης Δηµακόπουλος, Ελένη Δηµοπούλου, Αργυρώ Καπαρού, Βασιλική Καρακώστα
Συµµετέχει µουσικό σύνολο.
Ο Βουρκόλακας (Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού)
Μια µάνα έχει εννιά γιους και µια µονάκριβη κόρη. Έπειτα από πίεση του Κωσταντή, ενός από τους γιους της, πείθεται να παντρέψει την κόρη της πολύ µακριά στα ξένα. Ο Κωσταντής δίνει όρκο πως θα φέρει πίσω την κόρη εάν συµβεί κάποιο καλό ή κακό περιστατικό. Όµως όλοι οι αδερφοί πεθαίνουν και τότε η µάνα, που έχει αποµείνει ολοµόναχη, αναθεµατίζει τον νεκρό Κωσταντή επειδή δεν τήρησε τον όρκο του. Ο Κωσταντής βγαίνει από τον τάφο του και πηγαίνει να φέρει πίσω την Αρετή από τα ξένα. Στον δρόµο της επιστροφής η κόρη δεν έχει καταλάβει πως ο αδερφός της είναι βρικόλακας, κι ενώ ταξιδεύουν µαζί διάφορα πουλιά µε ανθρώπινη λαλιά απορούν πώς ταξιδεύει η όµορφη κοπέλα µε έναν νεκρό καβαλάρη. Όταν φτάνουν στο σπίτι, ο Κωσταντής, έχοντας πια εκπληρώσει τον όρκο του, ξαναγυρίζει στον τάφο του. Στον τάφο τον ακολουθούν η µάνα και η κόρη.
Το Στοιχειό (Το Στοιχειό της Χάρµαινας)
Στη Χάρµαινα, τη συνοικία των ταµπάκηδων της Άµφισσας, ο Κωνσταντής ερωτεύεται την όµορφη Ελένη και της ορκίζεται πως ο έρωτας τους θα είναι αιώνιος και πως ούτε ο θάνατος δεν θα µπορέσει να τους χωρίσει. Έρχονται όµως δύσκολες εποχές και ο Κωνσταντής υποχρεώνεται να πάρει τον δρόµο της ξενιτιάς. Η Ελένη µένει πίσω περιµένοντας. Κάποια µέρα, καθώς πηγαίνει στη βρύση για να πάρει νερό, τη χτυπά κεραυνός και τη σκοτώνει. Όταν επιστρέφει ο Κωνσταντής και µαθαίνει το θάνατο της αγαπηµένης του, αυτοκτονεί πέφτοντας από το Κάστρο της πόλης. Εξ αιτίας του όρκου του αλλά και του αµαρτήµατος της αυτοκτονίας, ο Κωνσταντής στοιχειώνει κοντά στη βρύση της Χάρµαινας και καταδικάζεται να περιπλανιέται στους αιώνες.
[:en]Production Megaron The Athens Concert Hall
The Vampire / The Ghost
Musical Drama
Haunted by Dimitris Maramis is based on the famous tall story/parable The Dead Brother’s Song, the superb folk song of intensely dramatic and metaphysical character that deals with the popular folklore about vampires. This song, also found in different variations all over the Balkan countries as well as in several countries of central Europe, connects man to his primitive fears and folklore and serves as a bridge between modern and bygone era. The second song The Ghost of Charmaina, with lyrics by Sotiris Trivizas, utilizes a legend of the Amfissa region. It is about an unrequited love that leads to suicide and refers to the folklore about “ghosts” i.e. the spirit of the dead who cannot find rest. Both songs are interconnected with common expressive ways and themes and provide us with a picture of a pre-industrial society, a society definitely poorer in material things but richer in poetry and magic.
The work has been assigned by Athens Concert Hall, and will be performed in its complete staged form in Alexandra Trianti Hall, in 2019.
Artists:
Thodoris Voutsikakis, Eleni Dimopoulou, Argiro Kaparou
Vassilis Dimakopoulos, Vasiliki Karakosta
Participation of a musical ensemble.
CHARMAINA – AMFISSA Saturday, June 30, 2018 starting time: 21:00
KROKYLEIO – DORIDA Saturday, August 11, 2018 starting time: 21:00