Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και µουσική σύνθεση του διεθνούς φήµης συνθέτη και διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουµεντάκη.
Το έργο είναι µία συρραφή του Αγαµέµνονα του Αισχύλου και της Ιφιγένειας εν Αυλίδι του Ευριπίδη. Πρόκειται για µια παράσταση µε µουσική δωµατίου για τρεις φωνές (δύο ηθοποιούς και έναν µουσικό) που εξιστορεί την πορεία του Αγαµέµνονα, την αφορµή του πολέµου, την θυσία της κόρης του, την επιστροφή του στο Άργος και την δολοφονία του από την γυναίκα του Κλυταιµνήστρα.
Είναι µία συµπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης µε την Οµάδα Χρώµα. Ανέβηκε πρώτη φορά µόνο για τέσσερις sold out παραστάσεις τον Οκτώβριο του 2017 στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου) και εν συνεχεία για δέκα παραστάσεις τον Ιανουάριο του 2018 στον Θέατρο Θησείον.
[:en]Co-production Greek Art Theatre – Omada Chroma
Direction by Konstantinos Hatzis and musical composition by the world famous composer and musical director of the Greek National Opera Giorgos Koumendakis.
The work is a combination of Agamemnon by Aeschylus and Iphigenia at Aulis by Euripides. It is a chamber music work for three voices (two actors and a musician) about Agamemnon: the cause of the war, his daughter’s sacrifice, his return to Argos and his assassination by his wife Clytemnestra.
It is a coproduction of the Greek Art Theatre Karolos Koun and Omada Chroma. It was first staged and for only four sold out performances in the Greek Art Theatre (Frinichou) in October 2017, and then for ten performances in Thissio – A Theatre for the Arts in January 2018.
Artists: Leda Protopsalti, Giorgos Papapavlou and Dionysis Vervitsiotis (violin)
Direction: Konstantinos Hatzis
Musical composition: Giorgos Koumendakis
Translation of excerpts: K. Ch. Myris
Installation art: George Bounias
Costumes: Vasiliki Syrma
Movement : Christiana Felouka
Photography: Haris Germanidis
Ο Κωνσταντίνος Χατζής γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης και ιδρυτής της Οµάδας Χρώµα, µε την οποία έχει παρουσιάσει από το 2008 µέχρι σήµερα πλήθος παραστάσεων σε κεντρικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας. Για τις παραστάσεις συνεργάστηκε, µεταξύ άλλων, µε τις Λυδία Κονιόρδου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Αγλαΐα Παππά, Μαρία Κατσανδρή, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργο Κοτανίδη κ.ά.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουµεντάκης γεννήθηκε στο Ρέθυµνο το 1959. Εκτός από τα πολυάριθµα έργα συµφωνικής µουσικής και µουσικής δωµατίου, µεγάλο µέρος της σύνθεσής του έχει αφιερωθεί στις παραστατικές τέχνες (θέατρο, κινηµατογράφο, χορό, όπερα, installations). Έχει συνθέσει και παρουσιάσει τέσσερις όπερες, µε κορυφαία τη δίπρακτη όπερα Η φόνισσα (2014), παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Συµµετείχε στη Biennale της Βενετίας, συνεργάζεται µε το "Ensemble InterContemporain" κι έχει λάβει την τιµητική υποτροφία Prix de Rome. Είχε µακρά συνεργασία µε τον χορογράφο-σκηνοθέτη Δηµήτρη Παπαϊωάννου και την «Οµάδα Εδάφους», µε κορύφωση τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπου διετέλεσε µουσικός διευθυντής και συνθέτης. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του µουσικού συνόλου «Νίκος Σκαλκώτας» του “Kyklos Ensemble”, του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύµνου, καθώς και υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραµµατισµού στο Ίδρυµα Τηνιακού Πολιτισµού. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλον τον κόσµο, σε σηµαντικές αίθουσες συναυλιών και λυρικά θέατρα, όπως, µεταξύ άλλων: Salle Olivier Messiaen, Théâtre de l’Archevêché, Teatro La Fenice, Alte Oper, Benesse Museum (Ναόσιµα), Concertgebouw (Άµστερνταµ), Purcell Room, Wigmore Hall, Carnegie Hall, Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευµένης Πόλης (Πεκίνο), Muziekgebouw aan’t IJ (Άµστερνταµ), Auditorio Nacional de Mύsica (Μαδρίτη), Clarice Smith Performing Arts Center (Μέριλαντ), Piccolo Teatro (Μιλάνο), Guarnerius Art Centre (Βελιγράδι).
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Συνεργάστηκε µε το Θέατρο Τέχνης, τον θιάσο Βασίλη Διαµαντόπουλου -Μαρίας Αλκαίου, την Ελεύθερη Σκηνή του Γιώργου Εµιρζά, τον Θίασο Μάνου Κατράκη,Τίτου Βανδή, Θίασο Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου κ.ά. Από το 1974 ειναι µόνιµη συνεργάτης του θεάτρου Στοά. Έχει πρωταγωνιστήσει σε κινηµατογραφικές ταινιές και τηλεοπτικές σειρές και έχει τιµηθεί µε το βραβείο Μαρίκα Κοτοπούλη.
(Βιολί) Διπλωµατούχος του Ελληνικού Ωδείου, συνέχισε τις σπουδές του στην Εσπέρια. Παίζει µε διάφορα σχήµατα ποικίλων µουσικών και θεατρικών ειδών.
Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” 2021
Δελτίο Τύπου
Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” 2021
“Με λογισμό και μ’ όνειρο”
19 Ιουνίου – 9 Αυγούστου
Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, επανέρχεται για τρίτη χρονιά, έπειτα από την αναγκαστική διακοπή του το καλοκαίρι του 2020 λόγω της πανδημίας.
Tο φετινό Φεστιβάλ Δελφών εναρμονίζεται με τον στίχο του Διονύσιου Σολωμού «με λογισμό και μ’ όνειρο», αφού με τη λογική και τη φαντασία, με τον στοχασμό και το όραμα, ο άνθρωπος ελεύθερος και με θάρρος μπορεί να βαδίσει δημιουργικά στο μέλλον.
Από τις 26 Ιουνίου ως τις 9 Αυγούστου, θα παρουσιαστούν κυρίως μουσικά δρώμενα σε επιλεγμένους χώρους που αναδεικνύουν την πολιτιστική αξία, το φυσικό κάλλος και την πλούσια ιστορία των Δελφών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας και της Δωρίδας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη αυτού του σημαντικού και ιδιαίτερου τόπου, που ήταν κάποτε το κέντρο του αρχαίου κόσμου αλλά και το επίκεντρο των πρώτων γεγονότων της Επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη.
Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το Φεστιβάλ Δελφών 2021 θα εστιάσει στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, συνδέοντάς το με τον ποιητικό λόγο αλλά και την παράδοση. Θα ανοίξει με τη μεγάλη συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη με θέμα «Από τους κλασικούς ποιητές στους σύγχρονους στιχουργούς», θα παρουσιαστούν διαδρομές της μουσικής δημιουργίας συνθετών όπως του Γιάννη Σπανού, του Θάνου Μικρούτσικου της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, αλλά και του παραδοσιακού μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά,ενώ το Φεστιβάλ κορυφώνεται
με το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία».
Διοργάνωση: «Δίκτυο Δελφών» Υποστήριξη: Δήμος Δελφών, Δήμος Δωρίδος, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Πρόγραμμα
Α’ ΚΥΚΛΟΣ (19 Ιουνίου – 24 Ιουλίου)
«Από τους κλασικούς ποιητές στους σύγχρονους στιχουργούς»
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, αίθουσα Φρύνιχος / Δελφοί
Ελεύθερη είσοδος Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» και ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» συνδιοργανώνουν την έκθεση ζωγραφικής «Ήμουν παιδί το ’21» στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στους Δελφούς. Η δράση έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, που συντονίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εικαστικά προγράμματα για παιδιά από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη.