Συμπληρώνοντας φέτος τέσσερα χρόνια από τη γέννησή του, το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πλέον θεσμό για την πολιτιστική δραστηριότητα της χώρας. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του έντεχνου μουσικού χώρου, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Χαρούλης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, νέους Έλληνες καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, καθώς και την πρώτη μεγάλη διεθνή συνεργασία από τον χώρο της κλασικής μουσικής, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης και τον θρυλικό μαέστρο και δάσκαλο Benjamin Zander.
Το φετινό Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» με θεματικό τίτλο «Η στάχτη που ταξίδευε» είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζοντας δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις στις πόλεις στις οποίες εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες: την Άμφισσα και την Ιτέα.
Ο Α΄ Κύκλος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου και περιλαμβάνει μουσικές κυρίως εκδηλώσεις αλλά και παράλληλες δράσεις σε ειδικά επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας, και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι.
Ο Β΄ Κύκλος εκδηλώσεων στη Δωρίδα θα φιλοξενήσει σημαντικούς καλλιτέχνες της έντεχνης μουσικής σκηνής, την Ελευθερία Αρβανιτάκη στις 4/8 στην Ερατεινή, τη Γλυκερία στις 12/8 στο Λιδωρίκι και τον Σταύρο Σιόλα στις 13/8 στους Πενταγιούς.
Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να είναι πηγή πολιτισμού και να αντανακλά την ιστορία και τη φυσική ομορφιά των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, τόπου που υπήρξε κέντρο του αρχαίου κόσμου και κομβικό σημείο για την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» είναι πως αποτελείται από ένα δίκτυο δρώμενων που πραγματοποιούνται σε πολλές διαφορετικές πόλεις με κεντρικό πυρήνα τους Δελφούς. Επίσης, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ επιλέγονται θεματικά με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδέονται με την ιστορία αλλά και το κάλλος του εκάστοτε φυσικού χώρου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταύτιση της καλλιτεχνικής έκφρασης με το φυσικό σκηνικό του τόπου αλλά και το βάρος της ιστορικότητάς του.
«Πολιτισμός είναι η δημιουργία νέων έργων, η συνεχής προσπάθεια για εξέλιξη, για ανατροπή, για ελεύθερη έκφραση, για μια νέα οπτική. Πολιτισμός δεν είναι αυτές καθαυτές οι εκδηλώσεις, αλλά το αποτύπωμα που αφήνουν. Πολιτισμός είναι η εκπαίδευση, η καλλιέργεια, η συνέχεια. Ένας θεσμός εδραιώνεται με το έργο του, με συνεχή αυτοκριτική και με παράλληλο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, χωρίς ποτέ να καταφεύγει σε εκπτώσεις.»