Μάνος Χατζιδάκις
Παραγωγή Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Τα εµβληµατικά πιανιστικά έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι που παρουσιάστηκαν µε µεγάλη επιτυχία στη Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε καλλιτεχνική επιµέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι, έρχονται στο Σπίτι του Σικελιανού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών 2018.
Για δύο µοναδικές βραδιές, στις 15 και 16 Ιουνίου 2018, θα παρουσιαστούν τα έργα για πιάνο:
Για µια µικρή λευκή αχιβάδα, Έξι λαϊκές ζωγραφιές, Ερηµιά, Ιονική Σουίτα και Το καταραµένο φίδι.
Ειδικά για το Φεστιβάλ Δελφών, το πρόγραµµα περιλαµβάνει και το έργο Ο Καπετάν Μιχάλης βασισµένο στο µυθιστόρηµα του Νίκου Καζαντζάκη.
Τα έργα θα ερµηνεύσουν δύο διακεκριµένοι πιανίστες της νέας γενιάς, ο Στέφανος Θωµόπουλος και ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μαζί τους ο βαρύτονος Διονύσης Σούρµπης.
Στα πιανιστικά έργα του ο Μάνος Χατζιδάκις αρθρώνει ένα προσωπικό µουσικό ιδίωµα, συνοµιλώντας µε την κλασική φόρµα µέσα από τις αναφορές του σε κλασικούς συνθέτες, αλλά και την ελληνική λαϊκή και ρεµπέτικη µουσική.
Σολίστ: Στέφανος Θωµόπουλος, Θοδωρής Τζοβανάκης
Τραγούδι: Διονύσης Σούρµπης
Για µια µικρή λευκή αχιβάδα
Η αχιβάδα είναι ένα αντιροµαντικό µουσικό έργο, τουλάχιστον µε την έννοια που ‘δίναν στη λέξη ο Copland και ο Prokofiev µέσ’ απ΄ τη µουσική τους. Κάθε ερµηνευτική υπερβολή και ρυθµική αυθαιρεσία, γελοιοποιεί τον ερµηνευτή και εξαφανίζει τη µουσική ουσία του έργου. – Μ. Χ.
Έξι λαϊκές ζωγραφιές
Οι Έξι λαϊκές ζωγραφιές είναι έξι χοροί που βασίζονται πάνω σε έξι γνωστά λαϊκά τραγούδια. Αν χρειάζεται κάποιο νόηµα στη σειρά που παρουσιάζονται αυτά τα τραγούδια, µπορεί κανείς να πει ότι όλα εκφράζουν µια βαθύτερη θλίψη – ίσως τον καηµό ενός ανικανοποίητου έρωτα, ίσως τη νοσταλγία µιας ιδανικής οµορφιάς χαµένης από τη ζωή µας για πάντα.
Ερηµιά
Στην Ερηµιά υπάρχει ένας ήρωας κι έχει µέσα του συγκεντρωµένη όλη εκείνη τη σκληρή πολλές φορές κι απρόσιτη ευαισθησία ενός νεαρού παιδιού. Το θέµα ολοκληρώνεται µέσ’ απ’ τη χωριστή προσπάθεια τριών προσώπων να τον πλησιάσουν, της µάνας του, του κοριτσιού του και του φίλου του. Ο ήρωάς µου δεν κατέχεται από ένα απροσδιόριστο καηµό. Έχει κάθε φορά την τραγική διαπίστωση της Ερηµιάς του. – Μ. X.
Ιονική Σουίτα
Η παρτιτούρα του έργου βρέθηκε λίγο πριν τον θάνατο του συνθέτη. Πιθανολογείται ότι γράφτηκε για τους µεγάλους Ιόνιους ποιητές, τον Ανδρέα Κάλβο και τον Διονύσιο Σολωµό. Το έργο ανέβηκε και µε την µορφή µπαλέτου από το Ελληνικό Χορόδραµα το 1960, σε χορογραφία Ρένας Καµπαλλάδου-Ανδρέα Πέρη και κοστούµια Νίκου Νικολάου.
Το καταραµένο φίδι
Το έργο αυτό είναι προσπάθεια χορευτικής ερµηνείας µια γνωστής ιστορίας από το Θέατρο του Καραγκιόζη. Ανέβηκε για πρώτη φορά από το Ελληνικό Χορόδραµα της Ραλλούς Μάνου τον Μάρτιο του 1953 στο θέατρο Ρεξ.
Ο Καπετάν Μιχάλης
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη, κατά θεατρική διασκευή Γεράσιµου Σταύρου και Κώστα Κοτζιά, σίγουρα δεν θα έµενε σαν θεατρική παράσταση να θυµίζει κάτι στους άλλους, αν δεν υπήρχε η µουσική που έφτιαξε ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράσταση, µια µουσική που µου φαίνεται ότι πληροί και µε το παραπάνω την έννοια «µουσική των αισθήσεων». – Χάρης Μεγαλυνός, περιοδικό Οδός Πανός, αρ. 75-76, Σεπτ.-Δεκ. 1994


